Lampion
Sint Maarten 11 november
Op 11 november vieren we Sint Maarten. Vaak wordt er een mooie lampion op school gemaakt om 's avonds mee langs de huizen te gaan.
Voor veel leerkrachten is dit vaak een enorme klus, omdat alles in elkaar geniet moet worden.
Lampion van lamineervel
Vorig jaar bedacht ik de lampion van een lamineervel. De oplossing voor dit probleem, want de leerlingen borduren de lampion zelf aan elkaar.
Tussen het lamineervel kan van alles geplakt en gevouwen worden, dus zo ontstaat ieder jaar weer een ander ontwerp.
Voor deze lampionnen vliegerpapier gebruiken i.p.v. gewone vouwbladen!!!
Gevouwen "raamsterren" zijn leuk voor een midden- en bovenbouwgroep.
Maak gaatjes met een 23rings perforator en borduur zo de zijkanten aan elkaar. Eventueel kun je aan de onderkant ook nog gaatjes maken en hier lintjes doorheen laten trekken. Zo ontstaat een mooie franje rand aan de onderkant.
Een andere mogelijkheid is een patchwork lampion. Laat de leerlinge allemaal losse elementen vouwen van verschillende kleuren en hier een mooi figuur van leggen. Om het figuur mooi in het midden te krijgen leg ik er een papier onder waar ik een kruis van heb gevouwen. Zo komt alles mooi recht.
In mijn groep 2 (2015) hebben we een paraplu gevouwen en bladeren gedroogd. Deze heb ik gelamineerd en de kinderen hebben het met lint aan elkaar geborduurd. Tijdens een andere werkles kozen de kinderen er zelf voor om deze ook nog te versieren met een rand van franje. Zo hebben ze er drie keer aan gewerkt.
Dit jaar (2016) ga ik werken over "de snoepwinkel" en heb mijn lampion hier op aan gepast. Engelse drop vouwen van 16 vierkantjes.
Kusudama "12" leent zich ook uitermate goed voor een lampion voor een bovenbouwgroep.