Kralenplanken

De kralenplank is één van de favoriete ontwikkelingsmaterialen bij mij in de klas. Eigenlijk staan deze nooit in de kast. 's Morgens tijdens de inloop wordt de kralenplank ook graag gekozen. Ik probeer iedere keer weer andere opdrachten aan te bieden.

Soms verzin ik deze ter plekke zelf en ik maak ook graag gebruik van tips op Pinterest.

Zelf ontwerpen op de kralenplank

Wat is er nou leuker dan zelf uitproberen en experimenteren. Je kunt een onderwerp aanreiken als leerkracht of de leerlingen zelf iets laten bedenken. Zo ontstaan ontwerpen die aansluiten bij hun eigen belevingswereld. Sem (5 jaar) maakte deze Minion en de hele klas was super trots op hem. Iedereen wilde deze maken, maar dat bleek een lastige klus. 'Die van Sem klopt helemaal!'

Met de app KralenPlankOntwerper maakte Sem een voorbeeldkaart, zodat de hele groep de Minion kon gaan maken. Ook kun je eerst een ontwerp make met de app en daarna namaken op de kralenplank. En een ideale manier om ook een keer een kralenplank mee te nemen naar huis.

Groepswerk op de kralenplank

Tijdens het thema Pasen maakten we een paasei. Moeilijk hoor! Een erg leuk groepswerk. Sommige leerlingen zijn erg kritisch op hun werk. 'Mijn ei is te breed en jouw ei te smal'. Dus samen nog weer aan de slag om dit te herstellen.

Een rekenopdracht waar super aan gewerkt is door de kinderen in mijn groep.

Bron: www.kleutergroep.nl

Download
Paasei 1.jpg
JPEG-bestand 667.8 KB
Download
Paasei 2.jpg
JPEG-bestand 682.9 KB
Download
Paasei 3.jpg
JPEG-bestand 809.6 KB
Download
Paasei 4.jpg
JPEG-bestand 851.2 KB

 

Voorbeeldkaarten namaken

Bij ieder thema heb ik voorbeeldkaarten voor de kralenplank. De kinderen maken deze graag na. Mijn favoriete website hiervoor is: www.kralenplankjes.nl

 

Basisvouwsels op de kralenplank

Alle leerlingen maken een schuin kruis met zwart en een recht kruis met wit. De vakken opvullen en je krijgt uiteindelijk een mooi groepswerk mozaïek. Hoeveel vierkanten zie je en hoeveel driehoeken?

 

Kralenplank als gezelschapsspel

Iedere leerling heeft zijn of haar eigen kralenplank. Om de beurt gooi je met de kleuren- en stippendobbelsteen. Bijvoorbeeld rood en vierstippen. Dan leg je vier rode kralen op je kralenplank. Wie heeft als eerst de rand vol?

Differentieer met cijferdobbelsteen.

Spiegelen

Spiegelen op de kralenplank. Plaats elastiekjes in het midden van de kralenplank. En spiegelen maar. Ook zijn er halve voorbeeldkaarten op internet te vinden. Zorg dat er spiegeltjes op tafel klaar liggen om te ervaren.

 

Betekenisvol

Maak de opdracht betekenisvol door aan te sluiten bij het thema of bij een prentenboek.

Wil je nog meer inspiratie???

Volg de Meestertraining die ik verzorg 'Meetkunde in de onderbouw'.